2009. december 15., kedd

Kókusztorta a 4 évesnek!:-)


Hihetetlen, de olyan, mintha csak tegnap lett volna, amikor a szülészet karácsonyi lámpás fényei közt pislogva, a világra csodálkozva nézelődött hatalmas szemeivel...:-)
A 4 év úgy elrepült, hogy csak na, nem semmi pasi kerekedett a kis lurkóból!:-)
Íme néhány kép az első órákból és 4 naposan, az 57 cm-es korszakból, bizonyítandó miből lesz a cserebogár:-)

              
Visszatérve a tortához...
Nemrégiben jelent meg egy tej-, tojás- és szójamentes recepteket tartalmazó könyv a Springmed kiadó gondozásában (a könyvről írok majd még részletesebben...), így abból néztem ki egy 100%-ban fehér lisztes piskótát, mondván, legyen egyszer az évben a gyereknek jó napja.:-) Merthogy ő leginkább a teljesen fehér lisztes sütiket komálja többnyire...
Na, a süti szerintünk nagyon jól sikerült, az Ünnepelt konkrétan úgy kommentálta, hogy "Anya, ez a világ egyik legjobb tortája!!!".:-)) Aki olvas minket, az tudja, hogy az én fiam szájából ez igen csak nagy szó!
A Kicsi vacsora helyett falta be, Férj és én pedig dupláztunk belőle.

Először sütöttem teljesen fehér lisztes tojásmentes piskótát, aminek az állagával teljesen meg voltunk elégedve, de szerintem nem jött fel elég magasra... Elég kicsi, 22 cm átmérőjű formában sütöttem, így annyira nem volt vészes, de nagyobb formánál lehet, jobban zavart volna... A hozzávalókat biósítottam kicsit.
A krém Bryanna Clark Grogantől, a híres kanadai vegán szakácskönyvírótól származik, és ugyancsak nagyon finom lett! Részben főzött, "vajas" (növényi margarinos) krém, mégsem feküdte meg a gyomrunkat, ahogy a margarinos krémek pedig szokták.
Szóval, mindenképpen javaslom kipróbálásra!:-) Érdemes előző nap elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek!

                            

Kókusztorta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A (fehér lisztes) piskótához
Aki szeretne teljes kiőrlésű lisztes piskótaalapot készíteni, ITT talál hozzá receptet!
150 g bio fehér liszt
100 g nádcukor (eredetileg 150 g, de sztem ez teljesen elég volt)
1/2 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
50 g bio növényi margarin
20 g kukoricakeményítő
100 ml növényi tej (eredetileg kókusztej)
50 ml ásványvíz

A kókuszkrémhez:
1 csésze = 250 ml
1 csésze kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
6 ek. bio növényi margarin
kb. 3/4 csésze nádcukor (eredetileg 1 csésze, de ez is bőven elég volt)
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
1 1/3 csésze kókuszreszelék

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához jól kikeverjük a hozzávalókat, beletöltjük a tortaformába és kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!

A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.
A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.
A tortát két részre vágjuk, középen és kíbül megkenjük a krémmel, jól behűtjük.  Díszítésként a tetejére étcsokis díszeket tettem.




6 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot!

    Nálunk Kende született decemberben, pontosan Mikulás napján! :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot!
    Hihetetlen mennyire karakteres kis pasi már most ;)

    VálaszTörlés
  3. Siccike, nézz be hozzám légyszi: meglepi vár! :-)

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot Á-"babának"! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönjük Mindenkinek a jókívánságokat!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...