2008. január 8., kedd

Kamut búzás bableves (vegán)

Ez egy nagyon finom, könnyen elkészíthető, alapvetően paradicsomos ízű télies leves, melynek fő alapanyaga a kamut búza. A rengeteg különböző fajta fűszer kavalkádja isteni ízt kölcsönöz neki!
A recept ismét a Vive le Vegan! c. családi vegán-szakácskönyvből származik.
A búza főzés után is kissé rágós marad, amit én külön szeretek valamiért:) (gyerekkoromban pl. külön csíptem a tejbegrízben, vagy főzelékhabarásban maradt csomókat is:-))).
Amire viszont javasolt figyelni, a bab, azaz jól beáztatott, nem túl régi babot használjunk! Én ezzel nem kissé megszívtam, és jó sokáig kellett főznöm a levest...:-(
Babóca "természetesen" nem komálta túlzottan:-(, mert 1. a hüvelyeseket rágni nem nagyon szereti, 2. a leturmixolásos kísérlet után pedig maradt a lében némi babhéj, amit ismét kiköpköd... Ja, elég válogatós....
Tápanyagértékét illetően: GABONA + HÜVELYES = teljesértékű FEHÉRJE, ami a vegás/vegán (gyerek)étrendben külön fontos a fehérjebiztosítás szempontjából!

Kamut búzás bableves
Hozzávalók (7-8 főre!):
1 csésze = 2,5 dl
1,5 ek. olívaolaj
2,5 csésze vöröshagyma, felaprítva
2 csésze zellergumó, felkockázva
1 csésze zellerszár, felaprítva
3/4-1 tk. tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 ek. köménymag
1-2 tk. koriander mag
3/4 tk. kapormag
1 tk. mustármag
3/4 csésze kamut búza
780 ml felaprított paradicsom (konzerv)
2 csésze zöldségleves
2 csésze víz
2 babérlevél
400 ml konzerv kidney bab (megmosva és lecsöpögtetve)
1,5-2 csésze megfőzött adzuki bab (vagy más kis szemű bab)
Közepes lángon melegítsük fel egy fazékban az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert, a sót, borsot, köménymagot, koriandert, kapormagot, mustármagot és a kamut búzát. Keverjük jól össze fedjük le, és főzzük 5-7 percig, időnként megkavarva; vegyük kisebb lángra, ha a hagyma esetleg már kicsit leragad. Miután a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldséglevest, a vizet és a babérlevelet. Jól átkeverjük és felforraljuk. Forrás után takaréklángra vesszük, lefedjük és kb. 50 percig főzzük. Hozzáadjuk a kétféle babot, átkeverjük, lefedjük és még 15-20 percig, vagy valamivel tovább főzzük, amíg a búza puha, de rágós marad. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tipp: használhatunk más gabonát is a kamut búza helyett, de akkor a főzésidőt aszerint módosítjuk. Pl. vadrizs esetén 10-20 perccel kevesebb, barna, vagy basmati rizs használatánál pedig akár 30 perccel is megrövidülhet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...