2007. december 21., péntek

Sütőtökös lasagne (vegán)


Ezt a receptet is egy olasz vegán szervezet honlapján találtam a karácsonyi menü részeként. Én bevallom, az időtakarékosság jegyében csalni készültem, és gyári Barilla, tojásos lasagne-lapokkal terveztem elkészíteni, de sajnos nem kaptam tegnap az Auchanban, így lehet, hogy én is elkészítem a házi teljes kiőrlésű lasagnet. Ami egyrészről inkább az igazi ünnepi megoldás lenne (az olaszoknál mind a mai napig ünnepi alkalom a házi tészta készítése), másrészről viszont számomra a házi tészta készítése nem az egyszerűbb feladatok közé sorolt.:-)

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók (4 főre):500 g vegán lasagne tészta (receptjét lsd. alul)
1 kg sütőtök
1 vöröshagyma, felaprítva
extra szűz olívaolaj
édes fehér bor
250 g vegán besamelmártás (receptjét lsd. alul)
szerecsendió, só, bors

Hámozzuk meg, és magozzuk ki a sütőtököt, majd sós vízben pároljuk puhára.

A lasagne-lapokat forrázzuk le és szárítsuk egy konyharuhára fektetve. Közben pirítsuk meg a hagymát az olívaolajon, hozzáadva egy pohár fehér bort.

Pürésítsük a megpárolt sütőtököt (vagy passzírozzuk szét villával), majd adjuk a piruló hagymához, és néhány percig főzzük össze az ízeket. A hagymás tököt és a besamelmártást keverjük össze egy tálban.

Egy szögletes tűzálló tálat kenjünk ki növényi margarinnal, helyezzünk bele egy réteg tésztát egymás mellé fektetve a lasagne-lapokat, kenjünk rá egy adag sütőtököt, legfelülre ugyancsak a massza kerüljön vékony rétegben. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.

Tálalás előtt szórjunk rá egy kis gomasio-t (tengeri sós pirított szezámmag).


Vegán lasagne-tészta készítése

250 g teljes kiőrlésű liszt
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. kukoricakeményítő

Keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy közben annyi hideg vizet adunk hozzá, amitől lágy, de egyáltalán nem ragadós lesz a tésztánk. Sodrófával nyújtsuk nagyon vékonyra. Szórhatunk rá időnként lisztet, ha szükséges. Vágjuk a kész tésztát 13x18 cm-es téglalapokra. Szórjunk a tetejükre egy kis lisztet és tegyük félre egymás mellé helyezve a lapokat. Egy kis olívaolajjal elkevert forró sós vízben főzzünk ki 3-4 darabot egyszerre.


Vegán besamelmártás
4 ek. napraforgóolaj
50 g rizsliszt
25 cl zöldségleves
szerecsendió
fehér bors (elhagyható)

Egy magas és szűkebb lábasban forrósítsuk fel az olajat. Lehúzva a lábast a tűzről, keverjük bele gyorsan a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon. Tegyük vissza a tűzre, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a meleg zöldséglevest. Hagyjuk besűrűsödni a mártást, ízesítsük sóval, szerecsendióval, esetleg fehér borssal.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...