2007. szeptember 25., kedd

Fahéjas szilvás papucs (lakto-ovo)

Ennek a receptnek az alapjait is a Kismama Konyhájából vettem, csak némiképp reformosítottam. Babóca nagyon lelkesen segített magokkal szórni a tetejét, így kissé eklektikus a díszítés.:-) Amúgy szívesen fogyasztotta uzsonnára, illetve reggelire, de 2 napnál tovább nekem nem igazán állt el, mert nagyon megszikkadt...

Szilvás papucs
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg héjában főtt krumpli
1 dl joghurt, vagy kefir
2 cs. szárított élesztő
1 dl tej

2 ek. étolaj
1 tojás
szezámmag, mák

A töltelékhez:
70 dkg nagyon érett, nem lédús szilva
1 kk. fahéj

Hámozzuk meg még forrón a burgonyát, és villával, vagy krumplinyomóval törjük át. Szórjuk rá az élesztővel elkevert lisztet, a sót, öntsük bele a kefirt, és az olajat. Gyúrjuk rugalmas tésztává, majd kelesszük meleg helyen legalább 1 órán át. Közben mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. Vágjuk kicsi darabokra, szórjuk meg fahéjjal.
Lisztezett felületen kb. 10 cm átmérőjű rudat formálunk a tésztából. Éles késsel 1 cm vastag korongokat szeletelünk belőle. Sodrófával kinyújtjuk a korongokat kb. 3 mm vastagra. Két teaáskanyálnyi fahéjas szilvát kanalazunk a körlap egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és villával lenyomkodjuk a szélét. Megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal, mákkal. Negyedórás utókelesztés után 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük kb. 30 perc alatt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...