2007. augusztus 28., kedd

Sütőtökös galuska zsályás-tejszínes mártással (lakto-ovo)

A múlt heti biozöldséges csomagunkban volt egy Hokkaido tök, úgyhogy valami ilyesmi receptet kerestem. Az olaszoknál a sütőtökös gnocchi igen közkedvelt az ősz kezdetekor, úgyhogy a recept már önmagában is szimpatikus volt.:-)

Babóca tetszési index: maximális siker, de hát ez várható is volt, gombócféleségről lévén szó..:-)

Sütőtökös galuska zsályás-tejszínes mártással
Hozzávalók (4 főre):
1 sütőtök (kb. 1 kg)
2 tojássárgája
300 gr liszt (én teljes kiőrlésűt használtam)
Só, bors
frissen őrölt szerecsendió
4 ágacska zsálya
2 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1/8 l száraz fehérbor, vagy zöldségleves
150 gr főzőtejszín
4 ek. reszelt Parmezán sajt

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (légkeveréses 160 fokra). Vágjuk a tököt nagyobb darabokra, és vájjuk ki a a magjait egy kanállal. Helyezzük a tökszeleteket sütőpapíron egy tepsire egymás mellé , és toljuk be a sütőbe a középső sínre kb. 1 órára, amíg a sütőtök húsa megpuhul.A sütőből kivéve hűtsük ki egy kicsit, vágjuk le a húsát a héjáról egy késsel, és pürésítsük turmixgép, vagy botmixer segítségével. Hagyjuk a pürét tovább hűlni. Tegyük a sütőtököt, a tojássárgákat és a lisztet egy tálba, fűszerezzük erőteljesen sóval, borssal és szerecsendióval, majd alaposan keverjük össze.Egy nagy fazékba tegyünk fel vizet forrni, sózzuk. Amíg melegszik, mossuk meg a zsályát és rázzuk le róla a vizet. Szedjük le a levélkéket és vágjuk finomra. A fokhagymát először szeleteljük, amjd vágjuk finom csíkokra.A galuskatésztából közben két teáskanál segítségével szaggassunk kis galuskákat a vízbe. Amikor már az összes galuska a vízben van, kapcsoljuk alacsony lángra a tűzhelyet és fedő nélkül főzzük kb. 10 percig (mire az összes tésztát kiszaggatjuk időbe telik, de a galuskáknak egyáltalán nem árt, ha tovább vannak vízben).A mártáshoz olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a zsályát és a fokhagymát, majd pároljuk kicsit. Öntsük fel a borral, vagy zöldséglével és a tejszínnel, és erős tűznél főzzük kicsit, gyakran kevergessük. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a sajtot, majd ha az elolvadt benne, sózzuk, borsozzuk.Tésztakanál segítségével vegyük ki a galuskákat a vízből, tegyük tányérra és kanalazzuk rá a mártást.Jól illik hozzá a tetejére szórt friss reszelt Parmezán, esetleg valamilyen zöldsaláta, vagy rukola koktélparadicsommal.

Siccike tippjei: a zsályát asszem túl sokáig kevergettem a vajon, mert baromi keserű lett, és ment az egész mártásunk a kukába...:-((( Ezt leszámítva nagyon finom volt!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...